Skip to content

Plassen bij het niezen: waarom gebeurt het en wat kun je eraan doen?

Het overkomt je weer: je voelt een nies aankomen en spant instinctief je spieren aan. Want je weet al wat er gaat gebeuren: je gaat waarschijnlijk een beetje plassen als je niest.

 

Misschien gebeurt het ook als je hoest, lacht of je inspant. Dit kan ongemakkelijk zijn en je afvragen of anderen het opmerken. Moet je nu activiteiten vermijden of je lach inhouden om mogelijke schaamte te voorkomen? Absoluut niet.

 

Het is goed mogelijk dat je last hebt van stressincontinentie, een veelvoorkomend probleem, deze vorm van incontinentie komt vooral voor bij vrouwen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan en kan een arts je helpen om de juiste oplossing te vinden.

 

Lees verder om te ontdekken waarom je soms plast bij het niezen en welke stappen je kunt nemen om het probleem te verminderen.

Krijg weer controle over je blaas en geniet van spontane momenten

Ontdek Inkoherb 

Wat is stressincontinentie?

Stressincontinentie is een vorm van urineverlies die optreedt wanneer je activiteiten uitvoert die druk uitoefenen op je blaas, zoals niezen, hoesten of lachen. Dit type incontinentie wordt veroorzaakt door een verzwakking van de bekkenbodemspieren of de sluitspier van de urethra.

 

Normaal gesproken zorgen de spieren van de bekkenbodem ervoor dat de urethra goed wordt ondersteund, terwijl de sluitspier de urine in de blaas houdt totdat je besluit te plassen.

 

Als deze spieren verzwakt of beschadigd zijn, kunnen ze niet voldoende weerstand bieden tegen de druk van dagelijkse activiteiten. Gevolg: bij een plotselinge beweging zoals een nies of hoest kan er wat urine ontsnappen.

 

Naast niezen kun je ook wat urine verliezen bij andere situaties zoals:

  • Hoesten of niezen
  • Vooroverbuigen of zware objecten tillen
  • Plotselinge bewegingen
  • Sporten of springen

Dit kan soms slechts een paar druppels zijn, maar het kan ook voldoende zijn om door je kleding heen te lekken. De ernst kan variëren, afhankelijk van de mate waarin de spieren zijn aangetast en hoe vol je blaas is.

Oorzaken van stressincontinentie

Stressincontinentie treedt op wanneer de spieren die de blaas ondersteunen verzwakt zijn. Dit kan door verschillende factoren veroorzaakt worden:

  • Zwangerschap en bevalling: Een vaginale bevalling kan de bekkenbodemspieren verzwakken, vooral wanneer hulpmiddelen zoals een tang zijn gebruikt. Het probleem kan direct na de bevalling optreden, maar ook pas jaren later.
  • Hysterectomie: Het operatief verwijderen van de baarmoeder kan de omliggende spieren verzwakken.
  • Prostaatoperaties: Bij mannen kan het verwijderen van de prostaat de spieren en zenuwen rond de blaas verzwakken.
  • Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, verliezen de spieren van de bekkenbodem aan kracht.
  • Overgewicht: Extra gewicht oefent extra druk uit op de bekkenbodem, waardoor de spieren verzwakken.
  • Chronische hoest of roken: Langdurig hoesten, bijvoorbeeld door roken, kan bijdragen aan de verzwakking van de bekkenbodemspieren.

Hoe kun je stressincontinentie behandelen?

Als stressincontinentie je dagelijks leven beïnvloedt, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Deze kan eventuele onderliggende oorzaken, zoals een blaasontsteking, uitsluiten en een behandelplan voorstellen.

 

In de tussentijd kun je met een aantal veranderingen in je levensstijl beginnen om de klachten te verminderen:

  • Beperk of vermijd cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken.
  • Voeg meer vezels toe aan je voeding om constipatie te voorkomen. Constipatie kan bijdragen aan overmatige druk op de bekkenbodem.
  • Stop met roken om chronische hoest te verminderen.
  • Overweeg om af te vallen als je overgewicht hebt, omdat dit de druk op de blaas kan verminderen.

In dit blog lees je meer over aandrangincontinentie.

Niet-chirurgische behandelingen

Er zijn verschillende niet-chirurgische behandelingen beschikbaar die je arts kan aanbevelen:

  • Bekkenbodemspieroefeningen (Kegels): Deze oefeningen kunnen helpen om de bekkenbodemspieren te versterken.
  • Biofeedback: Deze techniek wordt gebruikt om te leren hoe je je bekkenbodemspieren correct aanspant en ontspant.
  • Vaginale pessaria: Dit zijn kleine, flexibele apparaten die in de vagina worden ingebracht om extra steun aan de blaas te geven.
  • Urethrale inserts: Kleine, wegwerpbare hulpmiddelen die in de urethra worden ingebracht om lekken te voorkomen bij bepaalde activiteiten.
  • Oestrogenencrème: Voor postmenopauzale vrouwen kan oestrogeencrème helpen om de spieren rond de vagina en urethra te versterken.
  • Het gebruik van kruidensupplementen: Kruidensupplementen, zoals supplementen met pompoenpitextract of brandnetel, kunnen de gezondheid van de blaas ondersteunen en bijdragen aan een betere controle over de urinewegen. Deze natuurlijke supplementen kunnen een aanvulling vormen op andere therapieën en helpen bij het verminderen van symptomen op een zachte manier. Bespreek het gebruik van kruidensupplementen bij incontinentie altijd eerst met je arts om de juiste dosering en combinatie te bepalen.

Tip: Inkoherb bevat 21 kruiden die kunnen ondersteunen bij incontinentieklachten

Chirurgische behandelingen

Als geen van bovenstaande behandelingen voldoende helpt, kan een operatie een optie zijn. Chirurgische ingrepen voor stressincontinentie zijn onder andere:

Sling-operatie: Hierbij wordt een steunband gemaakt van eigen weefsel, donorweefsel of synthetisch materiaal, die de urethra ondersteunt.

Colposuspensie: Hierbij worden hechtingen geplaatst om de blaas en urethra te ondersteunen.

Injecties van bulking agents: Een vulmiddel wordt in het weefsel rond de urethra geïnjecteerd om de sluitspierfunctie te verbeteren.

Conclusie

Als je merkt dat je plast bij het niezen, lachen of andere dagelijkse activiteiten, dan kan stressincontinentie de oorzaak zijn. Hoewel het probleem vaker voorkomt bij vrouwen, kan het iedereen treffen.

 

Het is belangrijk om niet met deze klachten te blijven rondlopen. Er zijn verschillende effectieve behandelingen beschikbaar, variërend van oefeningen tot het gebruik van kruiden tot chirurgische ingrepen. Je hoeft je leven niet te laten beperken door deze klachten—zoek hulp en ontdek welke opties voor jou het beste werken.

Disclaimer en bronnen:

 

Deze blog is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg een arts voordat je kruiden of supplementen gebruikt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.

Krijg weer controle over je blaas en geniet van spontane momenten

Ontdek Inkoherb

Krijg ondersteuning bij incontinentieklachten

  • 100% natuurlijk

  • Onafhankelijk getest

  • Krachtige kruiden

Ontdek Inkoherb

✔️ Snelle levering

Ontdek Inkoherb

Back to top