Skip to content
Herderstasje: traditioneel kruid voor veelzijdige ondersteuning Herderstasje: traditioneel kruid voor veelzijdige ondersteuning

Herderstasje: traditioneel kruid voor veelzijdige ondersteuning

Belangrijkste feiten over herderstasje

  • Herderstasje kan traditioneel gebruikt worden om menstruatieklachten te ondersteunen door zijn samentrekkende eigenschappen.
  • Het bevat glucosinolaten, flavonoïden en looistoffen die kunnen bijdragen aan een gezonde bloedcirculatie.
  • Deze plant groeit in verschillende delen van de wereld en is makkelijk te vinden langs wegen en in tuinen.

Introductie

Capsella bursa-pastoris, beter bekend als herderstasje, is een kruid dat vaak wordt ingezet binnen de traditionele kruidengeneeskunde. Het plantje dankt zijn naam aan de karakteristieke, hartvormige zaaddozen die lijken op de tassen die herders vroeger droegen.

Herderstasje wordt al eeuwen gebruikt om verschillende lichamelijke klachten te ondersteunen, vooral op het gebied van de bloedcirculatie en menstruatie.

Synoniemen: Naast herderstasje is deze plant ook bekend onder de namen ‘tassenkruid’ en ‘herderstasjeskruid’. De wetenschappelijke naam is Capsella bursa-pastoris.

Werkende bestanddelen

Herderstasje bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder glucosinolaten, flavonoïden en looistoffen. Deze stoffen kunnen bijdragen aan de gezondheid van de bloedvaten en samentrekkende eigenschappen hebben, wat de circulatie kan ondersteunen.

Bovendien staan flavonoïden bekend om hun antioxidante werking, die het lichaam kan helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

Herderstasje is een belangrijk ingredient in: Pauza 21.

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel traditioneel gebruik van herderstasje goed gedocumenteerd is, staat het wetenschappelijk onderzoek naar dit kruid nog in de kinderschoenen.

Studies hebben aangetoond dat de looistoffen in herderstasje mogelijk samentrekkend kunnen werken op de bloedvaten, wat nuttig kan zijn bij het ondersteunen van een gezonde bloedcirculatie tijdens de menstruatie.

Daarnaast suggereert onderzoek in Journal of Ethnopharmacology dat de flavonoïden in de plant kunnen bijdragen aan de vermindering van ontstekingen.

Groei en herkomst

Herderstasje is een van de meest wijdverspreide planten ter wereld. Het groeit in gematigde klimaten, langs wegen, in velden, tuinen en braakliggende terreinen. Deze plant gedijt goed in zowel zonnige als halfschaduwrijke gebieden en kan zelfs in arme, verstoorde bodems groeien, wat het een robuuste en makkelijk te vinden plant maakt.

Waarschuwingen

Hoewel herderstasje over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het niet geschikt voor iedereen. Gebruik van herderstasje tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, aangezien het de samentrekking van de baarmoeder kan beïnvloeden.

Mensen die bloedverdunnende medicatie gebruiken, dienen ook voorzichtig te zijn, omdat herderstasje mogelijk de bloedstolling kan beïnvloeden. Overleg altijd met een arts voordat je herderstasje gebruikt in combinatie met medicijnen.

Disclaimer en bronnen

Wil je supplementen gaan gebruiken? Overleg dan altijd eerst met je huisarts. Als je medicijnen gebruikt raden we je aan om eerst te overleggen met je (huis)arts of de ingrediënten van het product samen met de medicijnen gebruikt kunnen worden. Sommige ingrediënten kunnen de werking van specifieke medicijnen beïnvloeden.

Bronnen:

  • Journal of Ethnopharmacology: Studie over de rol van flavonoïden en hun potentiële werking bij ontstekingen.
  • Planta Medica: Onderzoek naar de samentrekkende eigenschappen van looistoffen in traditionele kruiden.
Back to top